Descoperire incredibilă în știință: Așa se poate prelungi viața, ar trebui să mănânci aceste alimente în cantități mai mici

de: Ozana Mazilu
05 12. 2023

Reducerea unui singur aminoacid crește durata de viață a șoarecilor de vârstă mijlocie, cu până la 33%.

Cercetătorii se întreabă dacă prelungirea vieții e posibilă la oameni

Un nou studiu pe șoareci a constatat că aportul limitat de un anumit aminoacid esențial a încetinit impactul îmbătrânirii și chiar le-a prelungit durata de viață. Oamenii de știință se întreabă acum dacă aceste descoperiri ar putea ajuta oamenii să-și îmbunătățească longevitatea și calitatea vieții.

Isoleucina este unul dintre cei trei aminoacizi cu lanț ramificat pe care îi folosim pentru a construi proteine în corpul nostru. Este esențial pentru supraviețuirea noastră, dar din moment ce celulele noastre nu îl pot produce de la zero, trebuie să îl obținem din surse precum ouă, lactate, proteine din soia și carne.

Dar întotdeauna poate fi prea mult. Cercetările anterioare, folosind date dintr-un sondaj din 2016-2017 efectuat de rezidenți din Wisconsin, au descoperit că nivelurile de izoleucină din dietă au fost legate de sănătatea metabolică și că persoanele cu IMC mai mare consumau, în general, cantități mult mai mari din acest aminoacid.

Vezi și: România, la coada clasamentului, din nou: speranța de viață, cel mai nou motiv de îngrijorare pentru români

Un grup divers de șoareci din punct de vedere genetic a fost hrănit fie cu o dietă care conținea douăzeci de aminoacizi comuni, fie cu o dietă în care toți aminoacizii au fost redusi cu aproximativ două treimi sau cu o dietă în care doar izoleucina a fost redusă cu aceeași cantitate.

Studiile pe șoareci, un succes

Astfel, șoarecii aveau aproximativ șase luni la începutul studiului, care este vârsta echivalentă a unei persoane de 30 de ani. Puteau să mănânce cât doreau, dar numai din tipul specific de hrană oferit grupului lor.

Restricționarea izoleucinei alimentare a crescut durata de viață și sănătatea șoarecilor, a redus fragilitatea acestora și a îmbunătățit controlul glicemic. Șoarecii masculi au avut o durată de viață crescută cu 33% în comparație cu cei a căror izoleucină nu a fost restricționată, iar femelele au avut o creștere cu 7%.

Acești șoareci au obținut, de asemenea, un scor mai bun în 26 de măsuri de sănătate, inclusiv forța musculară, rezistența, nivelul zahărului din sânge, utilizarea cozii și căderea părului.

Șoarecii masculi din acest grup au avut rezultate mai bune la prostată și au avut mai puține șanse să dezvolte tumori canceroase care sunt comune la diversele tulpini de soareci.

Vezi și: România, în topul țărilor preferate de pensionarii din străinătate: de ce ”ai noștri” nu au aceeași părere